Een vraag die regelmatig voorkomt: Wat zijn PV panelen nu precies? En is er een verschil tussen PV panelen en reguliere zonnepanelen? Het antwoord is nee. PV panelen zijn in principe niets meer dan een andere benaming voor zonnepanelen.


Een zonnepaneel of PV paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit, hierdoor zullen de energiekosten lager liggen, dan als er geen PV panelen aanwezig zijn. De panelen worden in principe op de daken gemonteerd. Veel woningen die ABB ontwikkelt en bouwt wordt voorzien van PV panelen.


PV panelen bestaan uit verschillende zonnecellen die daglicht opvangen en dit omzetten naar stroom. De PV panelen kunnen dit niet helemaal alleen. De PV installatie zet het licht namelijk om in gelijkstroom, terwijl we wisselstroom nodig hebben. Om deze reden worden PV panelen altijd voorzien van een omvormer, die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom.


Ook een zonnecollector wordt soms tot de zonnepanelen gerekend, maar deze is op een ander principe gebaseerd. Een zonnecollector zorgt voor opwarming van een stromend medium, meestal water.